History

Even voorstellen,

Jan Keen werd geboren op 16 mei 1950 en is opgegroeid op een boerderij in het Drentse plaatje Emmercompascuum direct aan de Duitse grens Reeds op 10 jarige werd hij besmet met het duivenvirus, van een plaatselijke boer kreeg hij een paar sierduiven, die onderdak vonden in een hokje, opgehangen aan de boerderij.
Zoals zo vaak werd de groep duiven groter en groter.
Tussen zijn duiven bevond zich op een gegeven moment een geringde duif en dat vond Jan reuze interressant.
Door de toename van het aantal duiven werd het hokje aan de muur al gauw te klein. Op een boerderij was dit geen probleem en Jan mocht van zijn vader een gedeelte van het kippenhok aftimmeren voor de duiven.

geschiedenis1groot

In 1961 werd hij lid van Pv “La Vitesse” te Emmercompascuum.
Maar omdat zijn vrienden lid waren van “pv de stormvogels” in Ter Apel, besloot hij daar in 1966 lid te worden.
In 1974 verhuisde hij naar Munnekemoer Oost 21. zijn huidige woonplaats, direct aan de grensovergang naar Duitsland.

Beroep
In 1995 maakte Jan van zijn hobby zijn beroep, en startte een dierenspeciaalzaak.
Met als specialiteit natuurlijk duivensportartikelen en als extra service kunnen duivenmelkers (op afgspraak) hun duiven laten onderzoeken door de zeer bekwame duivenarts F.Marien, uit Tielen Belgie.
Ook heeft hij zijn eigen mengeling (Jan Keen Super Light) op de markt gebracht een zeer gevarieerde mengeling met een hoge voerwaarde die licht verteerbaar is en het gehele jaar gevoerd kan worden en geschikt is voor zowel Vitesse, midfond fond en overnachtinsfond.

Duiven
In 1976 werd er een koppel zuivere Pol Bostijns aangekocht, uit zijn wereld beroemde Pasportlijn, en dit niet bepaald zonder succes.
Deze duiven vlogen zowel op Vitesse als meerdaagse fond top.
(o.a National Dax ca. 1200 km, nw wind 3 mee 3e en 11 Nat.) Zo werd hij in 1982- 7e Beste liefhebber WHZB en in 1987- 2e “Beste liefhebber WHZB” de 7e en 11e beste doffer WHZB.
In 1995 werden er 6 st. jonge duiven behaald bij de Belgische grootmeester Louis van Loon gehaald uit zijn allerbeste kwekers.
Dit bleek een zeer goede aankoop te zijn, deze allround duiven laten zich nl. heel goed kruisen met andere rassen.
Tot op heden is dit de basis van het hok, gekruist met duiven van Fernand Marien, Tielen B.
(o.a. zoon Beatrix doffer en Gerry,zus Kleine Dirk x Zoon Beatrix doffer) C en G.Koopmann, Günter Prange, Meppen Dld. (Dirk & Louis v Dyck) zus kanibaal x A.Bellens, en van een plaatselijke liefhebber o.a. de Gebr. Schrik.

geschiedenis2groot

Spel
Jan speelt voor de overnachting met de Pol Bostyn x van Loon duiven en van de liefhebbers Henk Visscher, Westdorp, Jac. Steketee (via Willem v Waardenburg), G.J. v.d. Veen, Ommen, Koop Kiekebelt, Drijber en Jan Glazenburg Stadskanaal J.Steketee (via Willem v Waardenburg).

G.J.v.d.Veen, Ommen
K.Kiekebelt
H.Helbig, Groningen
J.Glazenburg, Stadskanaal.
Hierbij is hij altijd op zoek naar nog betere duiven om zijn stam sterk te houden, onlangs zijn er na lang zoeken 2 Pol Bostyn duivinnetjes van de pasportlijn uit Belgie gehaald voor de versterking van zijn overnachtingsduiven.

Met zowel de programma als met de overnachtings duiven wordt alleen met de doffers op weduwschap gespeeld.
Voor zowel de programmaduiven als de overnachtingsduiven speelt hij alleen maar met de doffers op weduwschap.

geschiedenis3groot

Voordeel vindt hij hiervan , dat er altijd een partner thuis is wanneer de duiven van de vlucht thuis komen en zo beter gemotiveerd blijven.
De programmaduiven gaan iedere week de mand in, het gehele seizoen door, uitzondering wordt hierop gemaakt wanneer er een zeer zware fondvlucht is geweest,.dan krijgen ze een week extra rust.
De jonge duiven worden verduisterd, zo’n 8 acht weken en om de duiven later in het seizoen goed in de veren te houden (voornamelijk voor de laatste vlucht Morlincourt) wordt vanaf eind juni tot midden september bijgelicht, ca. 18 uur licht per dag.
Wat voeding betreft, heeft hij het zich heel gemakkelijk gemaakt en één mengeling samengesteld, “Jan Keen Super Light” Dit wordt het gehele jaar gevoerd, voor zowel de oude als jonge duiven, voor de fondvluchten wordt nog wat extra Beyers Super energie toegevoerd.

Jan wenst U veel leesplezier

Comments are closed.